805U-D rádiós modemMegbízható rádiós modemek, fejlett kommunikáció-vezérléssel és diagnosztikai funkciókkal, szabad frekvenciás és frekvenciaengedélyes kivitelekben.

A rádiós modemekhez soros eszközöket lehet csatlakoztatni, például PLC-t, adatgyűjtőt, intelligens távadót vagy számítógépet. A soros eszköz adását a modem fogadja, és továbbítja egy másik (vagy több) modem felé.

Ha a küldő és fogadó modem között a távolság, terepi tárgyak vagy más okból nincs rádiós kapcsolat, további modemek átjátszóként is szolgálhatnak, akár 7 átjátszó lehet a két végpont közé iktatva.

A fogadó modem a kapott adatot, ugyanolyan adattartalommal, mint a küldő soros eszközön keletkezett, visszaalakítja RS 232 vagy RS 485 jelekké. A kommunikáció kétirányú, azaz minden modem adatot fogadni és adni is képes.

Egy modemnek egy-egy RS 232 és RS 485 portja van, melyeket egymástól függetlenül, egyidejűleg képes kezelni. A jelformák felcserélhetők, egy RS232 port egy másik modem RS485 portjával is kommunikálhat.

Üzemmódok

A rádiós adatátvitel természeténél fogva nem lehet olyan megbízható mint a vezetékes, ezért javasolt az adatfolyam ellenőrzésére hibadetektálást és handshaking-et használni. Hogy az a modem vagy a soros eszközök végzik el, a választott üzemmódon múlik:

Ellenőrizetlen üzemmód

Ez az alapértelmezett üzemmód. Az esetleges adatvesztés vagy adatsérülés észlelése csatlakoztatott eszközök feladata.

A megbízhatóság növelése érdekében beállítható, hogy minden adat többször el legyen küldve. A fogadó modem észleli a többszörös küldést, és a soros portra csak egyszer küldi ki az adatot.

Minden modemnek saját címe van, egy üzenet konkrét eszköznek címzett, vagy mindenkinek címzett lehet.

Az RS 485 portokokon végzett kommunikáció csak ebben a módban történhet.

Ellenőrzött üzemmód

Ellenőrzött módban két RS232 port között történik a kommunikáció, legfeljebb 5 átjátszón át. A célállomás az adóhoz fixen hozzárendelt, vagy AT utasítással kiválasztható lehet.

Az adást a fogadó oldal csak akkor igazolja vissza, és adja ki a soros portján, ha az üzenet neki szól és az adatok hibátlanul megérkeztek. Ellenkező esetben a visszaigazolás elmarad és a küldő fél újra próbálkozik.

Ha a beállított számú próbálkozást követően sem érkezik visszaigazolás, az adó hibajelzést ad (piros LED, RS232 DCD jel, kapcsoló kimenet – ha beállított)

Optimális útválasztás

Egyes protokolloknál a modem meg tudja állapítani a fogadó állomás címét aminek felhasználásával előre konfigurált rádiós úton, esetleges repeatereket is beleértve, továbbítja az információt, és ismert az adatcsomagok mérete is, így biztosított, hogy az adatcsomagok egyetlen rádiós üzenettel legyenek továbbítva. A támogatott protokollok:

  • DF1
  • Modbus RTU és ASCII
  • Profibus
  • DNP3

Digitális (kapcsoló) kimenet/bemenet

A modemek egy ki-vagy bemenetként használható I/O-val ellátottak. Kimenetként Hayes AT utasítással vezérelhető, bemenetként pedig S regiszterként olvasható.

Redundáns eszközpárokon (l. alább) a digitális jel nem áll rendelkezésre.

Biztonság

Lehetőség van redundancia megvalósítására, szolgálhat egy modem egy másik meleg tartalékaként, ami az aktív modem meghibásodása esetén automatikusan annak helyébe lép.

A rádiós kommunikáció AES 128 bites kóddal titkosítható.

Típusok

455U-D-L
360-512MHz, 10-500mW, Modbus RTU, DF1, DNP-3, 19,2 kbps
455U-D-H
148-512MHz, 0,5-5W, Modbus RTU, DF1, DNP-3, 19,2 kbps
805U-D
869MHz – 5mW / 500mW, 76,8kbps
915U-D-2400
2,4GHz, 1mW-100mW, FHSS, 250kbps

Rádiós modemekről további információ és letöltések a gyári honlapon


Partners