Router

Útválasztó szerver

GPRS hálózati példaA 605M-R1 router adatkapcsolatot biztosít a hozzá csatlakozó Ethernetes eszközök, jellemzően GSM/GPRS modemek között, akkor is, ha azok nem rendelkeznek fix IP címmel.

Hogy feladatát elláthassa, a router Ethernet hálózathoz kell, hogy kapcsolódjon, úgy, hogy egy fix IP címen elérhető legyen. A router háromféleképpen továbbíthatja az adatokat a hozzá kapcsolódó eszközök között. A három üzemmód:

 • Protokoll tudatos útválasztás. Modbus RTU protokollal kommunikáló eszközök esetén a router ki tudja olvasni az adatcsomagokból a címzett Modbus azonosítóját és közvetlenül arra az IP címre küldi az üzenetet, amiről az adott eszköz hozzá kapcsolódott. Számára ismeretlen Modbus cím esetén az összes ismeretlen eszköznek megküldi az üzenetet, azonban amint a címzett válaszol, elmenti az elérhetőségét és legközelebb már csak oda küldi a neki szánt adatokat.
 • Master/Slave útválasztás. Ha a távoli eszközök master/slave típusú, de nem Modbus RTU kommunikációt folytatnak, akkor a router a Master által küldött adatokat minden slave-nek továbbítja, mivel a protokoll ismerete nélkül a router nem tudhatja ki a címzett.
  A slave-ek által küldött adatokat azonban csak a Masternek továbbítja.
  Ebben az üzemmódban a slave-eket és a master től a router úgy tudja megkülönböztqatni, hogy különböző TCP/IP porton fogadja a master és a slave típusú távoli eszközök üzeneteit.
 • Ha a távoli eszközök nem master/slave rendszerű kommunikációt folytatnak, akkor a router az összes hozzá kapcsolódó távoli eszköznek továbbítja a bármely távoli eszköztől kapott üzenetet.

A router akár 10 különböző eszközcsoport távoli eszközei között továbbíthatja az üzeneteket, bármelyik csoportban a fenti három üzemmód bármelyikével. A routerhez mindösszesen maximum 50 távoli eszköz kapcsolódhat.

Soros portok

Az Ethernet porton kívül a routernek egy RS232 és egy RS485 portja is van.

A soros gateway jellemző használata a lokális soros port(ok)nak az útválasztó szerverhez csatlakoztatása, hogy a helyi soros eszköz részt vehessen a távoli eszközök kommunikációjában.

A soros portok az alábbiak szerint használhatók:

 • Soros gateway (szerver, kliens vagy multicast csoport módban), RS232 és RS485 portokon egymástól függetlenül, aminek segítségével Ethernet modemek soros interfészei kommunikálhatnak egymással, vagy akár PC virtuális soros portjával. A különféle soros gateway üzemmódok:
  • Szerverként a soros port várja, hogy megszólítsák, ennek érdekében egy TCP port van hozzárendelve, amin elérhetővé válik.
  • Kliensként a soros porton kommunikáló eszköz be kell, hogy jelentkezzen egy szerverhez, ehhez a konfiguráláskor megkapja a szerverként szolgáló eszköz IP címét és TCP portszámát.
  • Multicast csoport módban a csoporttagok üzenetei az összes többi csoporttaghoz eljutnak, a konfiguráláskor hozzájuk rendelt multicast IP cím és UDP port alapján.
 • Modbus TCP / RTU gateway, amin keresztül soros Modbus eszközök és Ethernetes Modbus eszközök kommunikálhatnak egymással
 • PPP szerver, azaz Internet kapcsolat biztosítása soros porton, elsősorban régebbi eszközök számára (mint a betárcsázós Internet kapcsolat)

Digitális (kapcsoló) kimenet/bemenet

 

A routernek egy digitális I/O-ja is van, ami kontaktus vagy npn jel fogadására képes, vagy egy max. 30 VDC / 500 mA-es kimenet.

Ez a digitális jel más egységkehez vagy egységektől továbbítható illetve fogadható Modbus I/O-ként, vagy felhasználható kimenetként a vezeték nélküli kommunikáció megszakadásának a jelzésére.

Az I/O-k száma szükség esetén az RS485 porton Modbus eszközökkel, Elpro 115S modulokkal bővíthető

Elpro 605M-R1 Ethernetes router szerver részletei és letöltések a gyári honlapon.

Modem

615M-1 GPRS modemKét Ethernet portja és egy soros portja számára nyújt mobil internetes hozzáférést a 615M-1 GSM modem, HSPA szolgáltatás esetén a akár 14,4 Mbps sebességgel.

A modemnek bár nem ipari jelszintű, de távolról elérhető illetve vezérelhető ki- és bemenetei is vannak:

 • 2 db relés kimenet
 • 2 db analog bemenet
 • 2 db digitális I/O

Elpro 615M-1 GPRS modem részletesen, letöltésekkel, a gyári honlapon.


Partners