Ethernet hálózat

Ethernet modemek példa hálózataAz Elpro Ethernet modemekkel robusztus vezeték nélküli Ethernet hálózat alakítható ki. Hozzáférési pontként és kliensként egyaránt üzemelhetnek, bridge vagy router funkcióval. Egy hozzáférési ponthoz több kliens csatlakozhat, és a hozzáférési pontok repeater funkciót is megvalósíthatnak más hozzáférési pontok felé.

A modemnek két Ethernet portja van, egy vezetékes és egy vezeték nélküli. Ha mindkettő IP címe egyazon IP szegmensen van, akkor átjáróként (bridge), egyébként pedig routerként funkcionál.

Néhány felhasználási példa:

 • Vezetékes hálózat kiterjesztése távoli Ethernetes eszközökre
 • Különálló hálózatok összekötése
 • Hatósugár kiterjesztése repeaterekkel
 • Redundáns kapcsolatok létrehozás (hurkok kiszűrésére Spanning tree protokoll)

Soros portok

Az Ethernet modemek RS232 és RS485 soros portokkal is bírnak, melyek az alábbiak szerint használhatók:

 • Soros gateway (szerver, kliens vagy multicast csoport módban), RS232 és RS485 portokon egymástól függetlenül, aminek segítségével Ethernet modemek soros interfészei kommunikálhatnak egymással, vagy akár PC virtuális soros portjával. A különféle soros gateway üzemmódok:
  • Szerverként a soros port várja, hogy megszólítsák, ennek érdekében egy TCP port van hozzárendelve, amin elérhetővé válik.
  • Kliensként a soros porton kommunikáló eszköz be kell, hogy jelentkezzen egy szerverhez, ehhez a konfiguráláskor megkapja a szerverként szolgáló eszköz IP címét és TCP portszámát.
  • Multicast csoport módban a csoporttagok üzenetei az összes többi csoporttaghoz eljutnak, a konfiguráláskor hozzájuk rendelt multicast IP cím és UDP port alapján.
 • Modbus TCP / RTU gateway, amin keresztül soros Modbus eszközök és Ethernetes Modbus eszközök kommunikálhatnak egymással
 • PPP szerver, azaz Internet kapcsolat biztosítása soros porton, elsősorban régebbi eszközök számára (mint a betárcsázós Internet kapcsolat)

Digitális (kapcsoló) kimenet/bemenet

Az Ethernet modemek egy ki-/bemeneti csatlakozóval is ellátottak ami kimenetként vagy bemenetként használható. Ez a digitális jel más egységkehez vagy egységektől továbbítható illetve fogadható Modbus I/O-ként, vagy felhasználható kimenetként a vezeték nélküli kommunikáció megszakadásának a jelzésére.

Az I/O mint bemenet kontaktus vagy npn jel fogadására képes, kimenetként pedig max. 30 VDC / 500 mA-es jelet tud kibocsátani.

Az I/O-k száma szükség esetén az RS485 porton Modbus eszközökkel, Elpro 115S modulokkal bővíthető.

Típusok

Az európai használatra szánt Ethernet modemek típusai (nem mind szabad frekvenciásak), melyek egymástól a használt frekvenciasávban, és ebből eredő paraméterekben térnek el egymástól:

450U-E-L
Ethernet Modem: 360-512MHz, 10-500mW, 19.2kbps
450U-E-H
Ethernet Modem: 360-512MHz, 0.5W-5W, 19.2kbps
805U-E
Ethernet Modem: 869MHz – 5mW / 500mW, 76.8kbps
245U-E-G
Ethernet Modem: 2.4GHz, 802.11b/g, 100mW, DSSS OFDM, 108Mbps
245U-E-A
Ethernet Modem: 5.8GHz, 802.11a, 400mW, DSSS OFDM, 108Mbps

Ethernet modemek, további – más régióknak szánt típusok, letöltések a gyári honlapon


Partners